Home
Nieuws
Geschiedenis
Het bestuur
Regelement / Instruc
Lid worden
Foto's
Schietbaan
Links
Wij over onszelf
Ned.kampioenschap
Contact / Gastenboek
Agenda
Wedstrijd uitslag
Sponsers Apollo'71
Clinics
marktplaats te koop
Sitemap

NK kruisboogschieten te Witten 2008

Met 150km richting roos
zaterdag 30 augustus 2008 14:05
ASSEN/WITTEN - De trekker heeft slechts een paar gram nodig om af te gaan. Het wapen drukt met een gewicht van bijna tien kilo op de handen. Het gehele lichaam is in rustige concentratie tot het vizier is gericht. De trekker wordt overgehaald en de pijl schiet met een snelheid van ongeveer 150km richting het doel.
We hebben het dan over kruisboogschieten. De Nederlandse kampioenschappen worden dit weekeinde gehouden in ‘Zalencentrum Van Veen‘ in Witten.
Voorzitter Gerard Brink van de Asser kruisboogvereniging Apollo‘71 is druk met de organisatie. "Het belooft ook een groots evenement te worden. We rekenen op 350 schutters uit heel Nederland die het weekeinde in verschillende klassen uitkomen." Vier mensen per baan en dan 24 banen naast elkaar. 24 pijlen die tegelijkertijd op hun doel afgaan. Op 20m afstand staat het doel dat een doorsnede heeft van maar twee centimeter. Dan is twintig meter heel ver weg. Met tien pijlen kan een maximale score worden behaald van honderd punten. "Ereklassers hebben een gemiddelde van 96."
Het schieten met een kruisboog is heel erg moeilijk. De combinatie van het gebruik van spieren in het hele lichaam om de boog stabiel te houden, de concentratie om door het vizier het doel te vinden en dan tenslotte het op het juiste moment aantikken van de trekker.

"Wij organiseren omdat we hiermee proberen de sport te promoten in het noorden. Kruisboogschieten is ook veel gezelligheid. Vandaar dat veel kruisboogverenigingen in horecagelegenheden oefenen.

 

NK kruisboogschieten in Witten 28-08-2008
 
KRUISBOOGSCHIETEN - Het NK kruisboogschieten wordt dit weekeinde in Witten gehouden. De hele Nederlandse top wordt verwacht. De organisatie is in handen van kruisboogvereniging Apollo'71 uit Assen. De wedstrijden vinden zowel zaterdag (vanaf 15.00 uur) als zondag (vanaf 10.00 uur) plaats bij Zalencentrum van Veen te Witten. Daar wordt in de loop van vrijdag een mobiele wedstrijdbaan van 20 meter opgebouwd. Samen met de Nederlandse top en andere schutters, verwacht Apollo ongeveer 250 schutters, die in vijf wedstrijd klassen zijn ingedeeld. En er zijn ook enkele noordelijke kanshebbers voor de diverse titels.

De kruisboog heeft een lange en uitgebreide geschiedenis. In China was de kruisboog in 200 v. Chr al goed ontwikkeld, zoals blijkt uit vondsten van geavanceerde bronzen trekkermechanismen. Uit schriftelijke bronnen blijkt dat de bogen al minstens honderd jaar eerder werden gebruikt. Romeinse kruisbogen waren versierd en goed ontworpen, maar West-Europese bogen van 600 jaar later waren nog vrij ruw afgewerkte stukken hout. Kruisbogen werden veel gebruikt tussen 800 en 1500 na Christus. Omstreeks 1400 veranderde het ontwerp, en werd de kolf tegen de schouder geplaatst om nauwkeuriger te kunnen richten.

Over de historie, het kampioenschap in Witten en de passie van de sport sprak Sjoerd Looijenga in De Brink met wedstrijdleider Jan Cornelis.
 
Kruisboog vereniging Apollo'71 Assen  |  info@Apollo71-assen.nl